Понеділок, 19.11.2018, 15:29
Вітаю Вас, Гість
  • змісту та якості дошкільної освіти відбувається через набуття кожною дитиною навиків здорового способу життя шляхом використання нових та апробованих здоров’язберігаючих технологій. Систематичне використання у навчально-виховному процесі здоров’язберігаючих технологій дозволило покращити показники моніторингу здоров’я, який здійснює медична сестра ДНЗ. На постійному контролі у адміністрації ДНЗ знаходиться дотримання санітарно-гігієнічних вимог до умов та режиму виховання дітей. Середньорічна чисельність дітей у 2017 році становить - 244 (253 – у 2016); всього випадків захворювання 84 (198 – у 2016); днів, пропущених через хвороби – 629 (1452 - у 2016 році). Проаналізовано також характер захворювань. Зокрема, спостерігається тенденція до зниження випадків інфекційних захворювань, таких як скарлатина, грип та ГРВІ; протягом 2017 року не зафіксовано випадків гострих кишкових інфекцій. Аналіз захворювання по групах: - № 6 старша, молодша спецгрупа ( Яненко Н.М., Прокопенко К.І.) -3 випадки,14 днів; - № 7 старша, молодша (Сімперович К.І., Скрипник А.І.) - 0 випадків, 0 днів;

- №10 середня, старша (Топчієнко А.А,Оріховська Н.В.) 8 випадків, 55 днів;

- № 8 середня, старша спецгрупа ( Денисенко І.І.,Зарецька Н.Г.) 6 випадків, 40 днів;

- № 2 старша, молодша ( Петрова Н.Б., Желудова Н.В.) 1 випадок, 4 дні;

- № 4 молодша спецгрупа (Мажар С.В.., Афоніна О.П.) 3 випадки, 16 днів;

- № 3 середня, старша (Оріховська Н.В., Топчієнко А.А.) – 2 випадки, 12 днів;

- № 9 молодша,середня (Мажар С.В., Іваненко Н.І.) 5 випадків, 26 днів;

- № 11 старша, молодша (Олійник В.О., ЄфімоваГ.Ю.) 9 випадків,57 днів;

- № 12 молодша, середня (Саркісова Л.І.,Світлішина О.М.) 12 випадків,101 день;

У групах раннього віку:

- № 1 – 26 випадків, 222 дні ( Сукач О.О., Ліхая І.В.);

  • № 5 – 9 випадків, 82 дні (Назаренко Т.О., Шульга І.Г.). Знизити рівень захворюваності дітей вдалося завдяки таким профілактичним заходам:
  • дотримання повітряного і температурного режиму у групових приміщеннях відповідно до графіка провітрювання;
  • контроль за організацією сонячних ванн для дітей під час літнього оздоровлення;
  • організація ігор з водою влітку;
  • проведення роз’яснювальної роботи з батьками щодо здорового способу життя.

ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ

 

Повноцінне та якісне харчування є невід’ємною складовою зміцнення здоров’я дітей. Харчування дітей у закладі здійснювалося відповідно до норм харчування дітей, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах». У 2017 році норми харчування виконано на 80,4% (87,7% - 2016 рік . Виконання норм по основним продуктам становить:

Дошкільні групи Групи раннього віку

№ з/п

Назва продукту

Норма на дитину

Фактично спожито

Відхилення від норми

(+,-)

Норма на дитину

Фактично спожито

Відхилення від норми

(+,-)

  1.  

М'ясо

100

72.6-72.6%

-27.4

60

53.5 89.2%

-6.5

  1.  

Риба

45

33.5 74.5%

-11.5

20

20.5 100%

+0.5

  1.  

Масло вершкове

21

17.6 84%

-3.4

12

11.7 97.8%

-0.3

  1.  

Олія

9

8.2 91.7%

-0.8

6

5.4 90%

-0.6

  1.  

Молоко

400

260.6 65.1%

-139.4

300

238 79.3%

-62

  1.  

Сир кислом.

45

31.3 69.6%

-13.7

35

26.6 76.1%

-8.4

  1.  

Сметана

10

6.2 62%

- 3.8

5

4 80.4%

-1

  1.  

Яйце

1/2

16.6 83.2.%

-3.4

1/4

9.5 95%

-0.5

  1.  

Сир твердий

5

4.1 82.8%

-0.9

3

2.2 74.6%

-0.8

  1.  

Картопля

190

170.4 89.7%

-19.6

130

129 99.2%

-1

  1.  

Овочі

230

197.8 86%

-32.2

180

156.8 87.1%

-23.2

  1.  

Фрукти сухі

10

9.1 91%

-0.9

10

9 90%

-1

  1.  

Фрукти свіжі

100

29.1 29.1%

-70.9

45

21.6 48.1%

-23.4

  1.  

Соки фруктові

70

42.8 61.2%

-27.2

50

33.1 66.2%

-16.9

  1.  

Хліб білий

80

73.3 91.7%

-6.7

55

52.4 95.2%

-2.6

  1.  

Хліб чорний

40

40 100%

-

20

20 100%

-

74.8 % 86%

 

Причиною невиконання норм харчування послужило те, що постійно підвищуються ціни на продукти харчування. Вартість харчування в закладах освіти на 2018 рік становить 24.00 грн. на день для дітей груп раннього віку з 10 – ти годинним перебуванням та 26,50 грн. з 12 – ти годинним; для дошкільних груп вартістю 30.00грн. з 10 – ти годинним, та 33.00 грн. з 12 – ти годинним перебуванням. Батьківська плата – відповідно: 14.40; 15.90 – ранній вік; 18.00 та 19.80 – дошкільний вік. На харчування дітей влітку з бюджету збільшено вартість харчування на 10%, тому діти отримують свіжі овочі та фрукти.

Фактична вартість харчування коливається залежно від набору продуктів і склала на одну дитину в день наступне :

 

Місяць

Грошові норми

Результат виконання грошових норм

+/-

%

 

Ранній вік Дошкільний

Ранній вік Дошкільний

Ранній вік Дошкільний

Січень

24.00

30.00

17.54

25.42

73%

85%

Лютий

24.00

30.00

21.13

28.74

89%

96%

Березень

24.00

30.00

23.31

31.40

97%

105%

Квітень

24.00

30.00

22.18

30.12

92%

100%

 

Протягом ІІ кварталу здійснювався оперативний контроль за організацією харчування дітей адміністрацією закладу: за санітарним станом харчоблоку та групових приміщень, за станом кухонного інвентарю, умовами зберігання та термінами реалізації продуктів, що швидко псуються, за закладкою основних продуктів харчування, правильною їх кулінарною обробкою, правильністю виходу страв і смаковими якостями готової їжі. За період з січня по квітень 2018 в дошкільному закладі не було зафіксовано випадків отруєння дітей харчовими продуктами.

Для організації раціонального харчування в ДНЗ складається примірне двотижневе меню на зимово-весняний та літньо - осінній періоди року, яке погоджується із санітарно-епідеміологічною службою і затверджується керівником навчального закладу. Видача готових страв дозволяється лише після зняття проби медпрацівником. Продукти харчування в ДНЗ постачають згідно складених договорів. Продукти завозять згідно заявок, які надає комірник щотижня, вони приймаються лише за наявності супровідних документів, які підтверджують їх походження, безпечність, якість, ґатунок, категорію, дату виготовлення на підприємстві, термін реалізації, умови зберігання. Не приймаються та не використовуються в ДНЗ м'ясо та яйця водоплавної птиці, річкова та копчена риба, гриби, соуси, майонез, вироби швидкого приготування, квас, кава натуральна, кремові вироби. Також не використовуються продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, консерванти. В ДНЗ дотримується режим харчування ( трьох та чотирьох разовий). Згідно програмових вимог проводилася планомірна робота щодо формування навичок культури харчування у дошкільників усіх вікових груп. Медична сестра веде відповідну документацію. Здійснюється систематичний контроль за харчуванням; ведеться журнал закладки продуктів за участю вихователів та старшого кухаря. Медичною сестрою складаються перспективне меню, меню на день відповідно до встановлених норм, віку дітей; ведеться відповідна документація: бракеражний зошит готових страв, обліку виходу готової продукції, меню на кожен день для батьків, графік обсягу порцій на кожну дитину, здійснюється постійний контроль за виконанням норм харчування.

У закладі харчуються діти пільгових категорій.

- безкоштовно: діти, які відвідують спеціалізовані групи і потребують тривалого лікування; діти учасників АТО; багатодітні сім’ї (50% від вартості харчування). За результатами перевірок Держпродспоживслужби порушень санітарного стану приміщень та харчоблоку, а також порушень відповідності нормам калорійності харчування дітей не виявлено. Постійно здійснювався контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог щодо утримання харчоблоку, миття посуду, технології приготування їжі, термінів реалізації продуктів харчування.