П`ятниця, 20.07.2018, 09:03
Вітаю Вас, Гість

Причиною невиконання норм харчування послужило те, що постійно підвищуються ціни на продукти харчування.

Фактична вартість харчування коливається залежно від набору продуктів і склала на одну дитину в день наступне :

 

Місяць

Грошові норми

Результат виконання грошових норм

+/-

%

 

Ранній вік Дошкільний

Ранній вік Дошкільний

Ранній вік Дошкільний

Січень

19.50

24.50

17.79

25.73

91%

105%

Лютий

19.50

24.50

17.59

24.04

90%

98%

Березень

19.50

24.50

18.52

25.22

95%

103%

 

  • ІІ кварталу здійснювався оперативний контроль за організацією харчування дітей адміністрацією закладу: за санітарним станом харчоблоку та групових приміщень, за станом кухонного інвентарю, умовами зберігання та термінами реалізації продуктів, що швидко псуються, за закладкою основних продуктів харчування, правильною їх кулінарною обробкою, правильністю виходу страв і смаковими якостями готової їжі. За період з січня по квітень 2017 р. в дошкільному закладі не було зафіксовано випадків отруєння дітей харчовими продуктами. 27 березня 2017 року в дошкільному закладі управлінням Держпродспоживслужби у м. Лубнах здійснювалась позапланова перевірка дотримання законодавства з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів. За результатами перевірки порушень не виявлено.

Для забезпечення дитячого організму вітаміном С протягом кварталу в дошкільному закладі готувалися салати із свіжих овочів ( цибуля, морква, буряк ).

Для організації раціонального харчування в ДНЗ складається примірне двотижневе меню на зимово-весняний та літньо - осінній періоди року, яке погоджується із санітарно-епідеміологічною службою і затверджується керівником навчального закладу. Видача готових страв дозволяється лише після зняття проби медпрацівником. Продукти харчування в ДНЗ постачають згідно складених договорів. Продукти завозять згідно заявок, які надає комірник щотижня, вони приймаються лише за наявності супровідних документів, які підтверджують їх походження, безпечність, якість, ґатунок, категорію, дату виготовлення на підприємстві, термін реалізації, умови зберігання. Не приймаються та не використовуються в ДНЗ м'ясо та яйця водоплавної птиці, річкова та копчена риба, гриби, соуси, майонез, вироби швидкого приготування, квас, кава натуральна, кремові вироби. Також не використовуються продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, консерванти. Вартість харчування в закладах освіти у 2016 - 2017 роках становить 19,50 грн. на день для дітей груп раннього віку з 10 – ти годинним перебуванням та 22 грн. з 12 – ти годинним; для дошкільних груп вартістю 24,50 грн. з 10 – ти годинним, та 27 грн. з 12 – ти годинним перебуванням. Батьківська плата – відповідно: 11.70; 13.20 – ранній вік; 14.70 та 16.20 – дошкільний вік.

В ДНЗ дотримується режим харчування ( трьох та чотирьох разовий). Згідно програмових вимог проводилася планомірна робота щодо формування навичок культури харчування у дошкільників усіх вікових груп. Медична сестра веде відповідну документацію. Здійснюється систематичний контроль за харчуванням; ведеться журнал закладки продуктів за участю вихователів та старшого кухаря. Медичною сестрою складаються перспективне меню, меню на день відповідно до встановлених норм, віку дітей; ведеться відповідна документація: бракеражний зошит готових страв, обліку виходу готової продукції, меню на кожен день для батьків, графік обсягу порцій на кожну дитину, здійснюється постійний контроль за виконанням норм харчування.

На харчування дітей влітку з бюджету збільшено вартість харчування на 10%, тому діти отримують свіжі овочі та фрукти.

У закладі харчуються діти пільгових категорій.

- безкоштовно: діти, які відвідують спеціалізовані групи і потребують тривалого лікування;

- діти учасників АТО – 10 дітей;

- багатодітні сім’ї (50% від вартості харчування) – 13 дітей;